خدمات مشاوره برای مطالعات کارهای ساختمانی شامل دو مرحله است ، مرحله اول و مرحله دوم ، حالا چرا مطالعات … این مساله را من هم متوجه نشدم منتها از این دو مرحله در شرح خدماتی که مطابق با ضوابط سازمان برنامه و بودجه نوشته شده ، به عنوان مطالعات مرحله اول و دوم نام برده میشود.
به طور خلاصه ، اسناد و مدارک مطالعات مرحله اول ، قسمت اول شامل مطالعات مشاور در زمینه طرح مورد نظر است. این مطالعات در ۴ زمینه کاملا مجزا ، شامل معماری که از همه مفصل تر است معمولا و سازه ، مکانیک و برق. در این مطالعات هر بخش بستر موجود را از دید خود بررسی کرده و پیشنهادات و نتیجه گیریهای خود را ارائه میکند. این پیشنهادات مثلا در معماری به یک جدول برنامه ریزی فیزیکی + استانداردهایی که برای آن ساختمان یا مجموعه خاص باید در هنگام طراحی در نظر گرفته شود ختم میشود. برای سازه نتیجه گیری سیستم سازه (البته سازه و سایر بخشها تقلب کرده و نیم نگاهی به طرح اولیه معماری میندازند!) مثلا فلزی و بتنی بودن ، نوع سقف ، بستر زمین ( نتایج مکانیک خاک هم باید دیده شود ) حتی مساله نزدیک بودن به کارخانه سیمان و دور بودن از تولید کننده های فولاد میتواند در خیلی از پروژه ها برای تصمیم گیری تعیین کننده باشد.
مکانیک هم اقلیم منطقه را بررسی کرده و از پروژه های قبلی یکی را که نزدیکتر به طرح است تغییر نام میدهد. این تغییر باید به دقت صورت گیرد ولی گاها شما رد پای مطالعات پروژه های قبلی را در مطالعات فعلی میبینید. صحیح مطلب این است که مکانیک همه جوانب اقلیمی و طراحی و اقتصادی را بررسی کرده سیستم تاسیساتی خود را پس از بررسی کارشناسانه پیشنهاد کند. برق هم به همین شکل ( البته به شرطی که این بندگان دودره باز خداوند ، وقت مناسبی را به پروژه اختصاص دهند)
در انتهای مطالعات قسمت اول مرحله اول مشاور ۳ طرح اولیه پیشنهادی خود را ارائه میکند.
اسناد و مدارک مطالعات مرحله اول ، قسمت دوم شامل نقشه های مرحله اول یا فاز ۱ طرحی است که در مرحله قبلی توسط کارفرما تصویب شده است.(بله ، راه درازی در پیش است)
اسناد و مدارک مطالعات مرحله دوم که خیلی از دوستان آنرا به نام فاز۲ میشناسند ،شامل نقشه های اجرایی همه بخشها ست. مشاور قبلا بر سر سیستمهای هر بخش هم اندیشی خود را انجام داده (مطالعات و بررسیهای انجام شده همه بخشها-اسناد و مدارک مطالعات مرحله اول قسمت اول) و در نهایت پس از تصویب نقشه های اجرایی، دفترچه متره و برآورد و اسناد مناقصه تهیه میشود.
همه اینها را گفتیم تا به یک بخش نسبتا محجور برسیم : سیویل یا civil
بله … بخشهای خدمات مشاوره کارهای ساختمانی ۴ بخش نیست بلکه ۵ بخش است. اما چرا این بخش محجور مانده ؟ علت این است که شرکتهای مشاور رتبه ۳ و حتی ۲ ، غالبا به پروژه هایی وسیع شامل چند ساختمان در یک سایت بزرگ چندین ۱۰ هکتاری دسترسی ندارند و حساسیت سیویل در این هنگام است که خود را نشان میدهد و هر اشتباه چندین میلیارد تومان هزینه در بر خواهد داشت اگر نگوییم که لطمه بی بازگشت به پروژه میزند. ( در نظر بگیرید ۱۰ سانتیمتر خاک ریزی در مساحت ۱۰ هکتار به عنوان نمونه ای از ضرر هزینه ای و یا دریاچه شدن بخشی از اتوبان بابایی تهران در هنگام بارندگیهای اخیر از جمله لطمه های بی بازگشت)
حتی اگر سایت کوچکتر باشد، همین که شما با محوطه چند ساختمان یا یک محوطه به همراه دسترسی ها و مسیرها سر و کار داشته باشید، نقش سیویل پررنگ میشود … راستی تخصص سیویل مربوط به کدام رشته مهندسی میشود ؟ رشته مهندسی عمران آب.
شرح دقیق خدمات سیویل را دوست گرانقدر جناب مهندس محمد فائق محمدی در اختیار ما قرار داده است این خدمات در مرحله اول شامل موارد زیر :
• متودولوژی و ضوابط طراحی سطح بندی سایت و هندسه راهها
• متودولوژی و ضوابط طراحی سیستم جمع آوری آبهای سطحی
• متودولوژی و ضوابط طراحی روسازی سایت
و در مرحله دوم شامل موارد زیر است :
• گزارش سطح بندی سایت و هندسه راهها
• گزارش سیستم جمع آوری آبهای سطحی
• گزارش روسازی سایت
• شیب بندی و ترازیابی سایت
• عملیات خاکی (خاکبرداری و خاکریزی) و پروفیلهای مربوطه
• پلان سیستم جمع آوری آبهای سطحی
• پلان هندسه راهها و اطلاعات مربوطه
• پروفیلهای طولی وعرضی راهها ،اطلاعات مربوطه و جزئیات آنها
• پلان روسازی وجزئیات مربوطه
• کانالها(موقعیت درپوشها ،پروفیلهای طولی وجزئیات مربوطه)
• پروفیل فنسها وجزئیات فنس و دربها
• متره کارهای سیویل
جدول شرح خدمات مهندسی سیویل برای محوطه کارهای ساختمانی به همراه اصطلاحات معادل انگلیسی این خدمات را از آدرسهای زیر دانلود کنید.
لینک مستقیم : شرح خدمات مهندسی سیویل برای محوطه کارهای ساختمانی
لینک کمکی (۴shared) : شرح خدمات مهندسی سیویل برای محوطه کارهای ساختمانی
پسورد فایل : www.memarchitect.com
فایل به صورت جدول excel و در دو بخش مقدمات (basic design) و جزییات (detail design) تنظیم شده است. با تشکر مجدد از دوست عزیز جناب مهندس محمد فائق محمدی که این اطلاعات با ارزش را در اختیار ما قرار دادند.