فاز ۲ و جزییات اجرایی معماری : شکاف عمیق طراحی و اجرا

هرچند که در چند پست قبلتر (علت تولید پروژه های ضعیف ) به این مساله اشاره کرده بودم اما برای باز کردن باب فاز۲ معماری و قرار دادن چند پروژه فاز ۲ برای دانلود و همینطور توضیح پروسه تولید نقشه های کامل فاز ۲ … خواستم به این مساله اشاره ای داشته باشم هرچند کوتاه.

شاید عمیقترین شکاف بین طراحی واقعی معماری و اجرا در ایران ، تولید نقشه های کامل اجرایی باشد. اولا تولید نقشه ای که جز به جز تمام ساختمان را به نقشه هایی اجرایی تبدیل کند با این هزینه ها و وقتی که برای این بخش در نظر گرفته میشود بیشتر به شوخی شبیه است تا یک الزام یا واقعیت حرفه ای . و ثانیا هیچ تضمینی برای اجرای طرح ها وقتی که بصورت دم به دم در مرحله اجرا توسط کارفرما و مجری در حال تغییرند وجود ندارد. نقشه های تولید شده فاز ۲ امروز ما به مرور زمان در بستر موجود جا افتاده و تا حدودی نظام یافته اند. (مقصود ما بیشتر نقشه های معماری هستند) هر چند رد پای این نظام یافتگی به مرور زمان در هرج و مرج گرایی و فرار از قانون مندی در ایران در حال گم شدن است ولی تلاش نهادی مثل سازمان برنامه و بودجه (کتاب استانداردهای نقشه کشی را از اینجا دانلود کنید) و اقدام هر مشاور بصورت جداگانه ، تا حدودی راه گشا بوده است.

فعلا ما استاندارد جامع و هماهنگی برای تولید و استفاده بهتر از نقشه های اجرایی معماری در ایران در اختیار نداریم ( در صورت موجود بودن مرا خبر کنید ! ) با این حال من نتیجه و چکیده اطلاعاتی که حاصل بررسی و تولید چندین نقشه فاز ۲ معماری هستند را برای دوستان خواهم گذاشت. همچنین چند نمونه از کارهایی که با توجه به اجرا شدنشان از درجه کپی رایت ساقط شده اند…

برای افرادی که این بخش میشوند چند نکته مختصر لازمست : انجام نقشه های فاز ۲ معماری از این لحاظ برای فارغ التحصیلان و مهندسین معماری لازم است که اثر عمیقی بر طراحی دارد و بعد از آن طراح از ارائه طرح هایی بدون قابلیت اجرایی مناسب خصوصا از لحاظ سازه ای خود داری میکند. با این حال رویاهای نو آورانه خود را هرگز رها نکنید و برای اجرای طرحها بدنبال مهندس سازه جوان و پر انرژی باشید. آشنایی بیشتر با مصالح ، فهرست بها ، جزییات و نحوه اجرای بخشهای مختلف و باز شدن دید معمار هنگام نظارت و بازدید از ساختمانها و آشنایی با نیازهای تاسیساتی ساختمان همه از دستاوردهای انجام کار فاز ۲ هستند. با این حال به این فعالیت صرفا به عنوان امری جنبی برای دستاوردهای آن بنگرید و نه یک هدف و نه همه چیز ، در نهایت انجام نقشه کشی فاز ۲ بر عهده نقشه کش و تکنسین و راهبری کار با معمار است اما معماری که خود هرگز اینکار را انجام نداده به طور احمقانه ای کار را پیش خواهد برد ، نقشه کش سردرگم … عدم هماهنگی فاجعه آمیز نقشه های سازه ، برق و مکانیک و در نهایت …

کلیدواژه : فاز 2 معماری
565

پر کن پیاله را، کین جام آتشین ... دیریست ره به حال خرابم نمی برد

دیدگاه کاربران
  • سهراب تکبیری ۳۱ تیر ۱۳۹۰ / ۱۰:۴۴ ق٫ظ

    البته مقولات فوقالذکر دارای زیرمجموعه های عدیده است که پرداختن به آنها مستلزم صرف وقت بیشتری است…………

  • سهراب تکبیری ۳۱ تیر ۱۳۹۰ / ۱۰:۴۲ ق٫ظ

    آقای مطلق عزیز علاوه بر مواردی که به درستی به آنها اشاره فرمودید دو عامل اساسی موثر در عدم تطابق نقشه ها با اجرا به اجمال زیر قابل طرح میباشد : همانطور که میدانید اجرای ساختمان با دو مقوله مصالح و تکنیک اجرا مرتبط است تازمانی که علاوه بر استاندارهای نقشه کشی این دو مقوله مهم قانونمند و استاندار نشوند درب معضل فوق بر همین پاشنه میچرخد…..

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسط
تومان